VÄLKOMMEN TILL LILLA LILJA!

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar!

Kategori: Mat och recept

Provade denna tårta igår, fast en enklare variant än orginalreceptet. Rekommenderas!
 
Orginalrecept
1 burk sötad kondenserad mjölk (á ca 400g) 
150 g smör
300 g digestive kex
1 L jordgubbar
1 ½ dubbeldaim (á 56 g)
3 dl grädde
 
För enklare variant byt ut mjölken mot kolasås på tub som du blandar med matyoghurt och grädde, smaka av efter önskemål. Jag använde hela daimen, varför spara en ½? 
 
Gör så här: 
  1. Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden.Fyll annars på efter hand.
  2. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
  3. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
  4. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
  5. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
  6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
  7. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: